Kunskapsprov Online
  • Nyheter
  • Kunskapsprov körkort
  • Körkortsteori
  • Vägmärken
  • Cookies
  • Användarvillkor
  • Kontakta oss

Hem > Körkortsteori > Järnvägskorsning

Järnvägskorsning

Järnvägskorsning

Hur du passerar en järnvägskorsning på ett trafiksäkert sätt och vilka regler som gäller vid olika typer av järnvägskorsningar


Järnvägskorsning (plankorsning)

Järnvägskorsning (plankorsning)

När du ska passera över en järnvägskorsning är det viktigt att göra det med stor försiktighet och följa de regler som gäller vid järnvägskorsning.

Ett tåg har en stoppsträcka på ca 600 –1500 m. Detta innebär att skulle du bli ståendes i en järnvägskorsning ska du inte räkna med att tåget hinner stanna.


Stopp på spåret

Om det skulle vara så att bilen lägger av på tågspåret och du blir stående, så försök att inte få panik. Om tid finns prova att starta igen. Skulle inte bilen starta och du har en manuell växellåda kan du eventuellt köra bilen på startmotorn bort från spårområdet. Detta gör du genom att lägga i ettans växel, släppa upp kopplingen helt, vrid på tändningen och hålla kvar.

Många nyare bilar har en spärr som gör att du inte kan starta motorn utan att ha kopplingen nere. I så fall eller om du har en automatväxlad bil, kan du lägga i friläge och knuffa bort bilen från spåret. Om du inte lyckas flytta bilen och ett tåg är på väg är det absolut viktigaste att du lämnar bilen.

När du tagit dig till en säker plats ringer du sedan omedelbart till 112. Tänk på att du kan köra sönder bommarna enkelt med din bil. Bommarna är konstruerade för att kunna gå sönder i en sådan situation.

När du ska passera järnvägskorsningar är det framförallt sikten som avgör vilken hastighet du kan hålla. Bommar, ljus- och ljudsignaler kan vara ur funktion. Det som alltid fungerar är att du ser dig för och anpassar farten så du kan stanna om det kommer ett tåg. När du väl gjort din bedömning att det är fritt ska du skynda dig över spåret. Spåret är ingen säker plats att vara på. I ett extremfall kan det vara så dålig sikt att du behöver stanna och lyssnar efter tåg.


Järnvägskorsningar utan bommar, ljussignaler eller ljudsignaler


Vägmärket varnar för att järnvägskorsningen saknar bommar och signaler

Vägmärket varnar för att järnvägskorsningen saknar bommar och signaler. Här ska du alltid vara väldigt försiktig. Det är tio gånger större risk att det händer olyckor i dessa korsningar, så gör vad du kan för att passera så säkert som möjligt.


Järnvägskorsningar med bommar, ljussignaler eller ljudsignaler


Vägmärket varnar för järnvägskorsning med ljus- och ljudsignaler

Vägmärket varnar för järnvägskorsning med ljus- och ljudsignaler. Trots att övergången har signaler så kan du inte lita på dem. Det finns en risk att de inte fungerar. Liksom en dator som ibland hakar upp sig kan även bommar och signaler vara ur funktion.


Avståndsskyltar


Avståndsmärken - Järnvägskorsning

När du närmar dig en järnvägskorsning så finns det ibland skyltar som hjälper dig att avgöra ungefär hur långt avstånd det är kvar. Märket med tre streck sitter alltid vid varningsmärket. Om det exempelvis är 150 meter kvar fram till järnvägen vid första skylten sitter de andra som följer.

  • 3 streck - cirka 150 meter innan järnvägskorsningen.

  • 2 streck - cirka 100 meter innan järnvägskorsningen.

  • 1 streck - cirka 50 meter innan järnvägskorsningen.


Skyltarna kan dock sitta både närmare och längre ifrån, beroende på vägens hastighetsbegränsning.


Kryssmärken som finns vid en järnvägsövergång

Kryssmärken

Kryssmärken som finns vid en järnvägsövergång ger dig som trafikant information om hur många spår som du ska passera över. Kryssmärket till vänster talar om att det är ett spår och kryssmärket till höger talar om att det finns minst två spår som du ska passera över.


STOPPLIKT vid järnvägskorsning

Ibland kan det vid obevakade järnvägskorsningar finnas vägmärket stopplikt. Om det finns en stopplinje stannar du vid denna annars stannar du precis innan korsningen.

Följande regler gäller vid järnvägskorsningen:

  • Det är förbjudet att parkera inom ett avstånd av 30 meter före och efter järnvägskorsningen.

  • Det är förbjudet att parkera i en järnvägskorsning.

  • Det råder förbud mot omkörning i anslutning till järnvägskorsningar utan bommar och/eller trafiksignaler. Du får dock köra om tvåhjuliga fordon.



Vid följande situationer får du inte passera över en järnvägskorsning:
  • När en bom är fälld eller är på väg att fällas ner

  • När ljussignaler visar rött

  • När ett tåg närmar sig

  • När du kan bli stående på spåret vid köbildning. Det måste finnas plats på andra sidan spåret.